torstai 2. toukokuuta 2013

Alhainen D-vitamiinitaso saattaa altistaa keuhkokuumeelle

 
Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen yksikössä on selvitetty D-vitamiinin ja keuhkokuumeen yhteys. Tutkimuksessa selvitettiin veren seerumin D3-vitamiinin yhteyttä keuhkokuumeeseen. Osallistuneilla joilla oli alhainen D-vitamiinin taso, on jopa yli 2,5 kertainen mahdollisuus sairastua keuhkokuumeeseen.
Tulokset on otettu vuosien 1998–2001 välisellä ajalla ja niitä verrattiin sairaaloissa hoitoilmoituksiin tällä kyseisellä aikavälillä raportoituihin keuhkokuumeisiin samoilla henkilöillä, joten yhteys löydettiin. Artikkelin mukaan tupakanpoltto lisää myös riskiä sairastua keuhkokuumeeseen. Yhteenvetona siis, että D-vitamiinin puute heikentää ihmisen immuunipuolustusta ja lisää hengitystietulehdusten riskiä.
Artikkeli tutkimuksesta on julkaistu iltalehden nettisivulla terveyteen liittyvien uutisten palstalla. Kirjoituksen tavoite on selvästi saada ihmiset syömään enemmän D-vitamiinia ja kertoa samalla sen vähäisen käytön riskeistä.
Lähteenä iltalehti ei ole perinteisesti luotettava, mutta artikkelin mukaan tiedot on saatu Itä-Suomen yliopistossa, joten terveystiedollisena oppina se on luotettava.
Nettisivun reunalla on kuitenkin kysely siitä, syövätkö kyselyyn vastanneet D-vitamiinia ja 88 % vastanneista syö D-vitamiinia tarpeeksi, joten ongelma tuntuu pieneltä ja harvinaisemmalta suuressa määrin. Yleisin syy keuhkokuumeen saamiseen onkin bakteerin tai viruksen aiheuttama tartunta, mutta varmasti D-vitamiinin syömistä voisi lisätä riskin alentamiseksi. 
Antti J.
 http://www.iltalehti.fi/terveys/2013042616951064_tr.shtml

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti