perjantai 10. toukokuuta 2013

HI-virus leviää Virossa maailmanennätys vauhtia


Viro on väkilukuun suhteutettujen Euroopan aids-tilastojen ylivoimainenykkönen ja Venäjä selvä kakkonen. Suurin riskiryhmä näissä maissa ovat suonensisäisten huumeiden käyttäjät, mutta myös prostituutioitujen keskuudessa aids on selvästi levinnyt. Niissä elinoloissa huumeetkin ovat usein läsnä. Baltian maissa ja Venäjällä epidemia on karannut käsistä. On jopa hämmästyttävää, että aidsin leviäminen Suomeen on tilastojen valossa ollut hyvin vähäistä - sairastuneiden suhteellinen määrä Virossa ja Venäjällä on monikymmenkertainen.  Aidsilla on maailmalla erilaisia piirteitä. Valistuksen ansiosta ja myös siksi, että sairastuneiden saatavilla on kalliita lääkkeitä, tilanne läntisessä Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on kohtuullisesti hallinnassa.  Itäinen Eurooppa ei vielä ole maailman synkimpien aids-alueiden joukossa, mutta hälyttäväksi tilanteen siellä tekee taudin valtava leviäminen: viidessä vuodessa tartuntojen määrä itäisessä Euroopassa on noussut 1 300 prosenttia. Viro on pieni ja vakaa maa, jonka pitäisi olla helpommin hallittavissa, mutta se ei ole estänyt Viroa päätymästä aidsin mustimmaksi alueeksi Euroopassa. On laiha lohtu, että paalupaikka luultavasti lähiaikoina siirtyy Venäjän suuriin kaupunkeihin, ellei jo ole siirtynyt. Huumeiden käyttö on niissä hälyttävän yleistä.

Kaleva-sanomalehden pääkirjoitus käsitteli tätä aihetta jo 9 vuotta sitten, mutta aihe on noussut lähiaikoina mediassa taas pinnalle. HI-viruksen ja AIDSin yleistyminen voi siis vaikuttaa pahasti myös Suomen tilastoihin, sillä seksiturismi Viroon ja Venäjälle sekä huumeiden ostaminen kyseisistä maista on valitettavan yleistä.
Kaleva on Oululainen, sitoutumaton päivälehti, joten pidän lähdettä täysin luotettavana (paljon luotettavampana kuin esim. Iltalehti).

Virossa ja Venäjällä valistuksessa tai ehkäisyvälineiden saannissa ei pitäisi olla mitään sen suurempia ongelmia, niin miten sitten HIV tartuntoja saataisiin vähennettyä?                                                                    Prostituutio on Venäjällä ja Virossa lähes pelkästään rikollisliigojen pyörittämää ja tätä kautta myös huumeet leviävät. Jos tälläinen toiminta saataisiin kitkettyä pois tai ainakin sitä saataisiin vähennettyä saattaisi se ainakin jonkin verran vähentää tartuntoja Itä-Euroopassa.

Leo S.


http://www.kaleva.fi/mielipide/paakirjoitukset/aids-leviaa-vaarallisesti/357331/

1 kommentti:

  1. Olisi ollut mielenkiintoista lukea jotain tuoreempaa tietoa tämän kohta jo kymmenen vuotta vanhan pääkirjoituksen rinnalla. Miten HIV/AIDS-tilanne on kehittynyt?

    Minua jäi kiinnostamaan miksi päädyit näinkin vanhaan julkaisuun?

    Sanna

    VastaaPoista