torstai 16. toukokuuta 2013

Istumisen vaarat

Luin Iltalehdessä julkaistun tuoreen artikkelin ”Istuminen voi tappaa, katso tämän päiväntärkeät suositukset”. Kyseisessä artikkelissa käsitellään suomalaisten ihmisten liiallista istumista ja siitä seuraavia ongelmia. Mitä enemmän aikaa käytetään istumiseen, sitä suuremmaksi kasvavat mm. ennenaikasen kuoleman, sepelvaltimotaudin, tyypin 2 diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän riskit. Yhä usemman työmatkat, työpäivä ja vapaa-aika kuluvat istuma-asennossa. Paavo Nurmi- keskuksen lääkärin Harri Helajärven mukaan suomalainen istuu päivittäin keskimäärin 7 tuntia. Istumisen pitkä kokonaiskesto ja erityisesti sen yhtäjaksoisuus voi olla hyvinkin haitallista.
 
Artikkeli julkaistiin 12.5.2013 Ilta-Sanomien nettisivujen terveysosiolla. Kirjoitus on mielestäni luotettava, sillä sivustolla näkyy tarvittavat lähteet ja tiedot mistä Ilta-Sanomat on saaneet tietonsa.

Artikkelin tarkoitus on mielestäni herättää ihmisiä ja saada heidät miettimään omia tottumuksiaan ja näin muuttamaan tapojaan ihan pienin askelin, esimerkiksi vaihtamalla hissin kerrankin portaisiin. Jo pienillä muutoksilla saa suurta aikaan. Artikkelissa mainittiin, että voisiko työkaverilla käydä sanomassa asioita sähköpostin sijaan henkilökohtaisesti tai voisiko printterin siirtää vähän kauemmaksi, niin että siinä samalla tulisi vähän liikuttua. Monet ihmiset eivät varmaankaan tajua asian vakavuutta, sillä istuminen on nykyään niin yleinen asia. Jos joutuu istumaan työssä, koulussa tai istuu ihan muuten vaan paljon, niin pitäisi ainakin muistaa kunnollinen liikunta ja ns. ”palautuminen”. Mitä enemmän istuu, sitä tärkeämpää liikunta on.

On hyvin huolestuttavaa, että jo hyvin nuorilla saattaa kulua jopa puolet päivästä istumiseen. Ensin istutaan koulussa monta tuntia ja sen jälkeen istumista jatketaan kotona tietokoneen ääressä. Voisiko ehkä joitain oppitunteja koulussa tai työpaikkojen kokouksia järjestää istumisen sijaan seisten? Nuoria ja miksei aikuisiakin tulisi varoittaa liiallisen istumisen haitoista ja opastaa heitä tekemään terveyttä edistäviä muutoksia arkeensa.

 
Sanna H.

 

http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-1288564343947.html

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti