keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Katupöly voi tappaa - Suomessa 1500 kuolemaa vuodessa

Kyseisessä kirjoituksessa kerrotaan, että Euroopan ympäristöviraston raportin mukaan katupöly on terveydelle haitallista ja jopa vaarallista.Mittauksissa, joissa mitattiin katupölyn riskejä, päädyttiin siihen, että ulkoilman laadun takia Suomessa aiheutuu noin 1500 ennenaikaista kuolemaa. Tutkimuksien avulla, nyt tiedetään, että karkeammatkin hiukkaset aiheuttavat tulehduksia.


- Emme tietenkään voi tietää, kuka on kuollessaan katupölyn uhri, koska ihminen on kokonaisuutena monimutkainen mekanismi. Ilmanlaadun ongelmilla on kuitenkin vaikutusta hengityselinsairauksien lisäksi sydän- ja verisuonisairauksiin ja jopa neurologisiin sairauksiin, kertoo tutkimusprofessori Jaakko Kukkonen

Lumet ovat sulaneet tänä vuonna hitaammin kuin aikaisempina vuosina, joten kuluva kevät on ollut hankala katupölyn suhteen, sillä katujen puhdistukseen on päästy vasta äskettäin.

Sanotaan myös, että nastarenkaiden käytön vähentäminen parantaisi ilman laatua parhaiten.


- Nastarenkaat ovat tärkein tekijä siinä, kuinka paljon tiestä irtoaa hiukkasia ilmaan. Nastoja käytettäessä tapahtuu hiekkapaperi-ilmiö, eli renkaat hierovat ilmaan hiekkaa sekä hiukkasia asfaltista, autosta ja renkaista, Kukkonen sanoo.
Katupölyn ja liikennekuolemien ero on suuri, liikenteessä kuolee vuosittain noin 400 ihmistä.


Pidän tekstiä luotettavana, sillä raporttia tukevat myös Ilmatieteen laitoksen ja Terveyden laitoksen tutkimukset.

Jonna H.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti