torstai 2. toukokuuta 2013

Liikaa proteiinia?


Helsingin Sanomien 25.4.2013 julkaistussa artikkelissa asiantuntijat tyrmäävät kuntoilijoiden proteiinilisät. Annakaisa Mänttäri kirjoittaa siitä miksi kaikkeen lisätään nykyään proteiineja ja miksi nämä tuotteet ovat levittäytyneet marketeissa metrien laajuudelle. Artikkeli koettaa vastata kysymykiin ’’Mistä oikein on kysymys’’ ja ’’kuka tarvitsee proteiinipatukkaa?’’ Tekstin mukaan myös paljon liikuntaa harrastava saa normaalista ruokavaliosta riittävästi proteiinia,. Elintarvikkeiden ja ravitsemustieteen aloilla toimivat ihmiset kertovat omia mielipiteitään proteiinien lisäyksestä ja sen tarpeellisuudesta. Artikkelin mukaan normaalipainoisen aikuisen proteiinin vähimmäissuositus on noin 0.8 grammaa kilogrammaa kohti. Tekstissä kerrotaan myös, että ihminen voi saada liikaa proteenia ja tämä voi muun muuassa rasittaa munuaisia. Artikkelissa tulee myös ilmi, että suurista ja hyvin erottuvista lihaksista haaveileva kuntoilija voi proteiini-innossaan työntää tavoitettaan kauemmaksi, piiloon rasvan alle. Vastoin uskomuksia kaikki proteiini ei nimittäin muutu lihasmassaksi, vaan ylimääräinen proteiini varastoituu elimistöön energiana — eli viime kädessä rasvana.

 
Mielestäni kirjoituksen tavoitteena on saada ihmiset ja varsinkin proteeineihin hatkahtaneet nykynuoret ymmärtämään, että ihminen pärjää normaalilla ruokavaliolla, eikä tarvitse proteiinilisiä. Tekstissä kerrotaan myös, että ihmiset eivät nykyään tiedä mikä on normaali ruokavalio, eivätkä ymmärrä, että proteiinilisät eivät oikeastaan kuuluisi siihen. Teksti koettaa saada ihmiset tajuamaan, että ei pidä keskittyä vain proteiinin saamiseen, ja että ihmiset ovat ennenkin onnistuneet elämään ilman ylimääräisiä proteiineja. Suuri proteeinin tankkaus ei kuulema muutu pelkäksi lihasmassaksi, vaan varastoituu elimistöön myöskin energiana eli rasvana. Tämä koettaa mielestäni antaa kuvan siitä, että ihmiset voivat lihoa ylimääräisestä proteiinista, eivätkä tarvitsisi ylimääräistä proteiinia lihasmassan kasvatusta varten. Tämä on mielestäni ristiriitaista. Kuten on todettukin, ei lihasmassaa pysty kasvattamaan, ellei ruokavalio ole sen mukainen. Lihasmassan kasvatukseen tarvitaan proteiinia runsaasti enemmän, kuin artikkelin mainitaan.
 

Tämä kirjoitus on mielestäni melko luotettava, mutta jossain määrin harhaanjohtava. Jotkut asiat kerrotaan tekstissä ilman suurempia selityksiä, mikä saattaa antaa lukijalle väärän kuvan tai jättää asiat auki.

Minulle herää tekstistä sellainen ajatus, että proteiineja on lisätty erilaisiin elintarvikkeisiin, koska lihasmassan katoaminen on pelottavaa monille suomalaisille.

Oren S.
 
Linkki artikkeliin: http://www.hs.fi/terveys/Asiantuntijat+tyrm%C3%A4%C3%A4v%C3%A4t+kuntoilijoiden+proteiinilis%C3%A4t/a1366781272668

1 kommentti: