tiistai 30. huhtikuuta 2013

Unenpuute varsinkin miehille vakavaa?

Iltalehti julkaisi uutisen alkuun laitetusta tanskalaistutkimuksesta, jossa unenpuutteen väitetään surkastavan miesten kiveksiä ja vähentävän siittiöiden määrää ja laatua. Tuhatta nuorta miestä oli seurattu, ja heidän kiveksiään ja siemennestettään oli vertailtu hyvin nukkuvien ja huonosti nukkuvien välillä. Tulokset näkyivät selkeästi. Esimerkiksi siittiöiden määrä saattaa tippua kolmasosalla jos ei nuku hyvin.

   Tämä kyseinen suomenkielinen uutinen julkaistiin Iltalehden Internet-sivustolla ja lehti oli saanut sen Amerikkalaiselta ”American Journal of Epidemiology” lehdeltä. Itse tutkimus oli toteutettu Etelä-Tanskan yliopistossa. Mielestäni luotettavuus kyseiselle uutiselle ja väittämälle on hyvä, se on kuitenkin toteutettu nimekkäässä yliopistossa ja kirjattu tieteelliseen lehteen. Iltalehti on vain suomenkielinen välittäjä.

  Uskon että tutkimuksella on pyritty saamaan varsinkin miehiä keskittymään uneen saantiin, joten kyseessä taitaa olla myös pelottelu tai hienommin sanottuna herättely. Toisaalta pelkkä unenpuute ei ole kyseisen tutkimuksen mukaan syy surkastumiselle, vaan huonosti nukkuvilla oli muutenkin huonot elintavat ja esimerkiksi he käyttivät paljon alkoholia, sen takia tutkimus olikin vielä aluillaan.

   Olen uutisesta ja tutkimuksesta ainakin sitä mieltä että se tosiaan vaatisi lisää konkreettista selvitystä ennen kuin aletaan edes pelottelemaan ihmisiä. Toki tämä teksti sai ainakin minut ajattelemaan unen tarvetta mutta en täysin usko vielä että unenpuute saattaisi olla niin kohtalokas ja tuhota siemennestettä radikaalisti.

 
Lauri A

2 kommenttia:

 1. Blogissa on esitelty hyvin kattavasti uutinen ja tutkittu sitä monipuolisesti. Oma kanta on hyvin perusteltu ja uutisen luotettavuus on tuotu esiin.

  Jaakko J.

  VastaaPoista
 2. Samaa mieltä kuin edellinen kommentoija.

  Pelottelu terveysvaikuttamisen keinona on vähän hankala. Sille on ehkä paikkansa joskus (?), mutta yleensä muut keinot ovat kyllä tehokkaampia ja eettisempiä.

  Sanna

  VastaaPoista