tiistai 14. toukokuuta 2013

Älä tankkaa vettä koko ajan

Luin Essi Kähkösen kirjoittaman artikkelin Hyvä terveys- sivustolta, joka on julkaistu 23.5.2012. Artikkeli kertoo kuinka paljon vettä pitäisi juoda, mikä on liikaa ja mikä aivan liian vähän. Artikkelissa kerrotaan, myös mistä ruoka-aineista saa paljon vettä ja millaisia juomasuosituksia on. Ilman vettä ihminen ei selviäisi kauaa. Veden juonti on todella tärkeää, mutta milloin liika on liikaa. Aikuinen tarvitsee vettä n. 1,5- 2 litraa päivässä. Siihen on laskettu myös määrä, jonka saa ruoasta eli noin 7-8 desiä. Ursula  Schwap Kuopion yliopistosta kertoo, että veden juonnista ei kannata ottaa turhaa stressiä tai tehdä siitä itselleen ongelmaa, mutta nykyinen juomapullotrendi, jossa vettä juodaan melkein koko ajan on hänen mielestään hupsua. Oma janontunne kertoo kyllä kuinka paljon vettä tulee päivän mittaan juoda. Liika juonnista ei ole hyötyä, sillä vesi poistuu nopeasti elimistöstä virtsan, hikoilun ja hengityksen mukana ja rasittaa vain virtsarakkoa. Ylimääräisestä veden juonnista seuraa virtsanpidätysongelmia ja rajusta sellaisesta seuraa niin sanottu vesipöhö jolloin elimistön neste- ja suolatasapaino häiriintyy. Oireena tajunnan häiriö ja jopa pyörtyminen, joita laihduttajat kokevat pitkittääkseen nälän tunnetta vedellä liian kauan.

 
Tämä artikkeli julkaistiin siis Hyvä terveys- sivustolla ja mielestäni artikkelin tavoitteena on kertoa ihmisille, että oma janontunne kertoo kyllä milloin vesivarastot ovat vähissä ja milloin, nestettä täytyy saada lisää. Tavoitteena on myös kertoa että, liiasta veden juomisesta on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Juon itse usein vettä, joten mielenkiintoni herätti tämä artikkeli. Mietin kyllä, miksi veden juonnista puhutaan melko  kriittisesti ja miksi sen huonoja puolia tuodaan aika paljon esille, sillä olen usein kuulut, että vettä saa juoda niin paljon kun vain jaksaa. Silti artikkelissa kyllä kuitenkin puhutaan myös  paljon asiaa ja olen varma, että artikkeli on luotettava, haastateltavana on kuitenkin Yliopistossa opiskeleva ihminen ja tiedot ovat varmasti totta. Lähteet ovat luotettavia ja silloin myös tiedot ovat faktaa.

Petra P.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti