torstai 2. toukokuuta 2013

Asiantuntijat tyrmäävät kuntoilijoiden proteiinilisät


Annakaisa Mänttärin kirjoittamassa artikkelissa todetaan, että nykytutkimusten mukaan kuntoileva aikuinen tai nuori saa päivittäisen proteiini annoksensa siitä ruuasta mitä hän syö eikä siitä kuinka paljon kyseinen henkilö juo proteiinijuomia tai syö proteiinipatukoita.

Nykyään luullaan, että jos kuntoilee niin pitää ostaa mahdollisimman paljon tuotteita johon on leimattu sana proteiini. Ruokakaupan hyllytkin ovat täynnä tuotteita joihin valmistaja on lisännyt tavallista enemmän proteiinia esim. proteiinimaitoa, proteiinirahkaa, proteiinipuuroa ja proteiinileipää. Jopa proteiinipitoisia reseptejä voi valmistaa hujauksessa. Tällästä proteiinipropagandaa mainostetaan nykyään kaikkialla, jotka saavat ihmiset varsinkin kuntoilevia aikuisia tai nuoria luulemaan, että nämä proteiinipitoiset tuotteet pitää olla osa heidän kuntoilurutiinia tai muuten tuloksia ei näy.

Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelhom väittää, että tavallinen kuntoilija ei tarvitse proteiinipatukoita tai juomia vaan normaalia ruokavaliota noudattava ihminen saa tarpeeksi proteiinia päivittäisistä syömisistään. Mutta koska harva kuntoilija jaksaa kanneskella rahkaa tai raejuustoa treenikassissaan, niin palautusjuoma tai -patukka on helppo ratkaisu. Myös proteiinijauheesta sekoitettavat palautusjuomat ovat tavallinen näky kuntosalien pukuhuoneissa.

Mikael Fogelholmin mielestä palautusjuomana voisi aivan yhtä hyvin olla tavallinen maito, koska sekin sisältää riittävästi proteiinia.

Vaikka Fogelholmin mielestä kukaan kuntoilija ei tarvitse näitä proteiinipitoisia palautus tuotteita, niin ei niistä hänen mukaansa ole myöskään haittaa.

 

Proteiinia on mahdollista saada myös liikaa, ja pitkään jatkuva liiallinen proteiininsaanti rasittaa munuaisia. Mikael Fogelholmin mukaan terveet munuaiset kestävät kuitenkin suosituksiin nähden jopa viisinkertaisen määrän proteiinia vuorokaudessa.

 Vastoin uskomuksia kaikki proteiini ei nimittäin muutu lihasmassaksi, vaan ylimääräinen proteiini varastoituu elimistöön energiana — eli viime kädessä rasvana.

 

Artikkeli on julkaistu Helsingin sanomien terveys osiossa. Artikkelissa on käytetty luotettavien tutkimusten tuloksia, jonka tarkoitus on viestittää ihmisille, että proteiinia saa muutenkin kun vain mainostetuista proteiinipitoisista tuotteista ja siksi ei pitäisi olla niin riippuvainen näistä tuotteista kuntoilijan suorituksen kannalta. Mielestäni artikkeli oli kiinnostava ja opettavainen, koska olen itsekkin kuntoilija ja juon palautusjuomia melkein päivittäin. Artikkeli oli hyvin kirjoitettu ja pidän lähteitä hyvin luotettavana, mutta teksti oli ehkä vähän ristiriitaista.
Katrina N

 http://www.hs.fi/terveys/Asiantuntijat+tyrm%C3%A4%C3%A4v%C3%A4t+kuntoilijoiden+proteiinilis%C3%A4t/a1366781272668

 

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen artikkeli Kata! Hyvää tekstiä kiinnostavasta aiheesta.
    T: Karo

    VastaaPoista