torstai 2. toukokuuta 2013

HS: Kuntoilijoiden proteiinilisät


Kirjoituksen otsikko on ”Asiantuntijat tyrmäävät kuntoilijoiden proteiinilisät”(25.4.2013)  ja sen on kirjoittanut kirjoittanut Helsingin Sanomien sivuille Annakaisa Mänttäri. Lähde on siis suhteellisen luotettava.

Tekstissä asiantuntijat vakuuttavat proteiinilisien turhuutta, jopa aktiivisesti liikkuvien joukossa. ”Normaalia ruokavaliota noudattava ihminen saa yllin kyllin proteiinia päivittäisistä syömisistään.Edes aktiivisesti kuntoileva ei kaipaa ylimääräisiä proteiinilisiä, sillä paljon liikkuva saa lihomista pelkäämättä myös syödä paljon – aivan tavallista ruokaa. Teksti koskee enimmäkseen normaalisti hyvin liikkuvia ihmisiä, eikä esim. niinkään kehonrakentajia. Asiantuntijat kertovat myös proteeinin haittavaikutuksista ja proteiinin ylimäärän syönnin turhuudesta.  ”Vastoin uskomuksia kaikki proteiini ei nimittäin muutu lihasmassaksi, vaan ylimääräinen proteiini varastoituu elimistöön energiana — eli viime kädessä rasvana.”

Tekstin tavoite on saada ihmiset rajottamaan yliproteiinin syömistä ja myös yritetään painottaa normaalin tasapainoisen ruokavalion tärkeyttä. Hyvänä esimerkkinä proteiininlähteistä on maito, jota ei tarvitse juoda kuin lasi palautusjuomaksi. Teksti ainakin kolahti minuun, koska itse käyn paljon salilla ja syön paljon proteiineja. Tämä teksti muutti käsitykseni siitä kuinka paljon niitä oikeasti tarvitsee päivässä. Tietenkin jos tekee esim. paljon lihasharjoituksia proteiinit tekevät hyvää, mutta kaikkea kohtuudella. 
Jaakko J.

2 kommenttia:

  1. Tästä aiheesta on kirjoittanut muutama muukin. Linkki alkuperäiseen juttuun löytyy noista muista kirjoituksista.

    Sanna

    VastaaPoista
  2. Oma henkilökohtainen näkemykseni on, että ihmisen on turha syödä lisäproteiinia. Se on vain nykyajan rahastuskeino, oikeasti ihminen saa kyllä tarvitsemansa lihakset täysin luonnollisestikin. Ja sanoit että lähde on suhteellisen luotettava, no, internettiin on pienempi kynnys kirjoittaa tekstiä... Muuten oikein hyvä!

    PS. Uutisen linkki olisi mukava..!

    VastaaPoista