tiistai 14. toukokuuta 2013

Muoti-ilmiönä crossfit

Paljon yleistyneet ja kiinnostusta kasvattaneet bikini-, bodyfitness ym. ovat saamassa seuraa sisarlajistaan crossfitistä. 10.05.2013 Iltalehteen kirjoitetussa Hittilaji säikäyttää kehon!  artikkelissa Heli-Maria kertoo paljon yleistyneestä crossfitistä. Artikkelissa muoti-ilmiöksi pääkaupunkiseudulla todetusta lajista annetaan yleiskatsaus. Kerrotaan tärkeimmät kulmakivet siitä mistä laji pääosin muodostuu ja mistä siinä on kyse.

Artikkelista selviää crossfitin taustaa. Crossfitin pohjalla on ajatus täydellisestä urheilijasta jolla on voimistelijan notkeutta, painonnostajan tekniikka ja pikajuoksijan räjähtävät voimaominaisuudet. Alle tunnin tehotreeni erilaisia liikeratoja kuten painonnostoliikkeitä, leuanvetoja, hiekkasäkin kantamista juoksujaloin jne. Treeni muodostuu yleensä vain muutamasta liikkeestä, mutta sarjat ovat hyvin intensiivisiä ja keskittymistä vaativia.

Se miten crossfit eroaa muista fitness-urheilulajeista on lajin yllätyksellisyys tai itse asiassa se kuinka äärimmäisyyksiin se on viety. Vain mielikuvitus on rajana ja toki puhtaat fysiikanlait. Tämä vauhti ja maksimikestävyyslaji sopii niin tavalliselle tallaajallekin kuin pitkään harrastaneelle.

Kirjoituksen tavoitteena on kertoa lukijalle mistä ’uutuuslajissa’ on kysymys ja voiko ihan jokainen harrastaa sitä, eli yleiskuvaa. Sivusto, mihin kirjoitus on julkaistu, on hyvin paljon pinnalla ja lukijakunta ei rajoitu tiettyyn ikäluokkaan tai sukupuoleen. Artikkelin tarkoituksena ei mielestäni ole innostaa lukijaa varsinaisesti kokeilemaan kyseistä lajia, vaan täyttämään tämän tietämättömyyden reiän. Sanoisin, että kirjoitus on varsin luotettava, koska siinä ei tuoda esiin mitään uusia näkökantoja tai jyrkkiä omia mielipiteitä, vaan yleistietoa minkä voisi melkeimpä wikipediastakin löytää.

On hienoa, että ihmiset ovat heränneet kotisohviltaan huolehtimaan itsestään ja ottamaan tietoa erilaisista urheilunmuodoista kuten esim. crossfit ja muut fitnesslajit. Kaikki muoti-ilmiöt kuitenkin tulevat ja menevät, ja ihmiset keksivät jotain uutta tilalle. Toivottavasti tämä muoti-ilmiö toisi jotain pysyvääkin.
 
Iida T.

http://www.iltalehti.fi/laihdutus/2013051017000914_lh.shtml

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti