lauantai 4. toukokuuta 2013

Asenne rusketuksesta muuttumassa

Ilta-sanomat julkaisi 18.4.2013 artikkelin, jossa kerrotaan miten ihmisten asenne auringonottoa kohtaan on muuttumassa. Syöpäjärjestöjen mukaan nykyään noin kaksi kolmesta suomalaisesta ihannoi rusketusta. Kymmenen vuotta sitten määrä oli vielä paljon suurempi. Uutisen mukaan melanoomaan sairastuu kokoajan yhä enemmän ihmisiä ja noin 95% tapauksista voitaisiin estää suojaamalla ihoa auringolta ja välttämällä sitä paahtavimpaan aikaan.

Poimin artikkelin Ilta-Sanomien sivuilta, jota en pidä hirveän luottavana lehtenä. Muutenkaan he eivät ole terveysalan ammattilaisia,  joten teksti ei välttämättä ole kovin luotettavaa. Kyseistä artikkelia pidin kuitenkin luotettavana, koska tieto perustui syöpäjärjestöjen tutkimuksen tuloksiin.

Uutisen tavoitteena on kertoa tutkimuksen tulokset auringonpalvomisesta sekä ennen kaikkea varoittaa auringon vaaroista. Artikkeli pyrkii saamaan ihmistä ajattelemaan haittavaikutuksia ja sen kautta vähentämään auringossa löhöilyä. 

Ruskettuminen on trendi etenkin nuorten keskuudessa. Nuoret eivät yleensä välitä auringon terveysriskeistä vaan ottavat aurinkoa siitä huolimatta, koska ruskettus kuuluu nykymaailman kauneusihanteisiin. Yleensä vasta aikuiset alkavat huomioimaan sen tuomia riskejä ja haluavat välttää ihon ennenaikaisen vanhentumisen.
Mielestäni varsinkin nuorille pitäisi kertoa auringon vaaroista, niin että asia alkaa mietityttään. Esimerkiksi karmeiden ihosyöpä ja ihon vanhetumiseen liittyvien kuvien näyttäminen voisi auttaa ymmärtämään. 

Omasta mielestäni vähäinen auringonotto ei ole pahitteeksi, mutta täytyy vain muistaa suojata iho palamiselta. Kannattaa kuitenkin  muistaa kohtuus, jotta välttyisi ikäviltä seurauksilta. Kuka nyt haluaisi näyttää 10-vuotta ikäistään vanhemmalta, vai mitä ? 


Anonyymi

3 kommenttia:

  1. Oikein mielenkiintoinen teksti, joka pistää ajattelemaan!

    VastaaPoista
  2. Hyvin kirjoitettu ja ajatuksia herättävä teksti!

    VastaaPoista
  3. Kiinostava artikkeli ja auringonotto on joka kesä ajankohtainen aihe ja olen myös samaamieltä haittavaikutuksista, mielestäni nuorille pitää näyttää myös kuvia liika auringonoton seurauksista/haitoista. Kiitos mielenkiintoisesta tekstistä!

    VastaaPoista