keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Nautitko riittävästi proteiineja?

Uutinen Nautitko liikaa proteiineja? käsittelee proteiinien eli erilaisten aminohappojen riittävää saantia. Aminohappoja saa vain ruuasta, koska elimistö ei niitä pysty itse tuottamaan. Nämä välttämättömät proteiinit ovat yhtä tärkeitä kuin vitamiinit, mineraalit ja rasvahapot. Proteiineja on oman elimistömme kaikissa soluissa ja ne ovat pääraaka-aineita mm. lihaksissa ja luissa.
Artikkelissa käsitellään erityisesti proteiinin tärkeyttä urheilijoille, ikääntyville ja laihduttajille, hyviä proteiinin lähteitä sekä painotetaan täysjyväviljan tärkeyttä. Artikkeli on julkaistu Iltalehden Internet sivuilla 5.5.2013. Sivusto on hyvin luotettava ja lopussa mainitaan kirjoittajaksi ravitsemusterapeutti Kirsi Männistö.
Kirjoituksen tarkoitus on mielestäni herättää lukioissa ajatuksia omasta syömisestä ja erityisesti sopivassa proteiinin saannissa. Artikkelissa on erittäin hyvin selitetty miksi proteiinit ovat tärkeitä, sekä eritelty erilaisia proteiini suosituksia urheilijoille, laihduttajille ja vain kevyesti liikkuville. Artikkelissa mainitaan myös paljon erilaisia terveellisiä proteiinin lähteitä. Näitä on mm. liha erityisesti vaaleampi kuten porsas kana, kala jossa myös tärkeitä omega-3 rasvahappoja, maitotuotteet kuten juustot ja rahkat, sekä kasvis tuotteista pähkinät, herneet ja pavut. Artikkelin lopussa todetaan myös, että liiallinen proteiinin saanti on haitaksi, koska ylimääräinen proteiini varastoituu lopulta rasvaksi. Artikkeli antaa erittäin hyödyllisiä neuvoja, jotka soveltuvat hyvin jokaiseen meistä.
Teksti on hyvin ajankohtainen, koska nykyään puhutaan paljon proteiineista monessa eri yhteydessä. Artikkelissa ei kuitenkaan käyty kunnolla proteiinilisien käyttöä läpi, joka on hyvinkin suosittua urheilussa. Uutinen oli muuten kuitenkin niin kattava, että mitään muuta lisättävää tai kysymyksiä ei jäänyt.

Markus S.

http://www.iltalehti.fi/elintavat/2013050716988090_el.shtml

1 kommentti:

  1. Laillistettu ravitsemusterapeutti on virallisen ravitsemustieteellisen koulutuksen saanut henkilö, mikä tosiaan vahvistaa tekstin luotettavuutta.

    Tarkennuksena: minohapoista: niitä on sekä välttämättömiä että ns. ei-välttämättömiä. Jälkimmäisiä elimistö voi itse tuottaa muista yhdisteistä, välttämättömät aminohapot on saatava ruuasta.

    Sanna

    VastaaPoista