torstai 2. toukokuuta 2013

Valtsun blogi: verenpaine

Arvostelen ja tutkin Valtsun blogista löytynyttä tekstiä verenpaineesta. Ensisilmäyksellä huomaaa, että tietoa venrenpaineesta on etsitty oikeen toden teolla eripaikoista ja vaivaa nähden. Myös tekstistä luotettavan ja uskottavan saa tutkimuksen laajuus ja kehitys eri vuosiluvuilla.

Tekstin tiedon lähteinä on toiminut erilaiset lehti julkaisut, asiantuntioiden lausunnot ja tutkimukset. Teksti on myös rakennettu hyvin, että myös ei niin mukana oliat pääsee tekstiä lukiessa asian ytimeen helpon ja napakan alkutekstin kautta. Tekstissä ei myöskään ole juurikaan mitään jätetty pimentoon näyttää siltä että joka potilas määrä, prosenttiluku kuin vuosiluvutkin on laitettu näkyviin, puhumattakaan julkaisioiden nimistä/ kirjottajista.

Pääosin teksti käsittelee verenpaineen alentamisen saloja ja verenpaineen säätelyä. Tarkasteltuani blogia tarkemmin päättelin, että Valtsun blogi on asiallinen ja melko luotettava en voi sanoa täysin, että blogi on luotettava koska en ole asiantuntija. Loppujen lopuksi pidin blogista koska, löysin monta kiinnostavaa terveyteen liittyvää kirjotusta jota voisi jäädä lukemaan. Valtsun blogi on melkeempä koukuttava.

Sonja S

http://valtsuhealth.blogspot.fi/

Verenpaine

Korkea verenpaine on merkittävä riskitekijä sydänkohtauksille, ja perinteinen kilpirauhaslääkitys näyttäisi vähentävän korkeaa verenpainetta melko hyvin.

Pericles Menof julkisti vuonna 1952 South African Medical Journalissa omaa potilasdataansa 334 potilaansa pohjalta. Hän oli alkanut hoitamaan primaaristä hypertensiota pelkällä kilpirauhaslääkityksellä ja neljän vuoden kokemuksen pohjalta hän raportoi että 69% verenpainepotilaista hyötyi hoidosta, ja että riittävien tulosten puute joillakin potilailla liittyi lähinnä munuaisperäiseen verenpainetautiin johon kilpirauhanen ei Menofin havainnon mukaan auttanut. (Menof 1952)

Viisitoista vuotta myöhemmässä julkaisussaan Menof oli edelleen samoilla linjoilla kilpirauhaslääkityksen hyödyn suhteen, ja totesi artikkelinsa päätteeksi että kilpirauhastoiminnan puutos on primaarisen verenpainetaudin keskeinen syy. (Menof 1967, pdf)

Broda Barnes kirjoitti vuonna 1971 Federation Proceedings -tiedejulkaisussa, että yli 20 vuoden ajalta (yli 1000 potilasta) vain kaksitoista potilasta kehitti korkean verenpaineen ja 127 verenpainepotilaasta 102 potilaalla verenpaine väheni kuivatulla kilpirauhasella. Lisäksi kirjoituksessa todetaan, että verenpaineen lasku on yleensä hidasta ja saattaa kestää jopa kolme vuotta. (Fed Proc. Vol 31, Issue 2, s. A214)

Lisäksi ainakin Fang ja Reyes ovat tutkineet kuivatun kilpirauhasen tehoa verenpainetaudissa, mutta en ole saanut alkuperäisartikkelia käsiini. Sekundaarilähteen mukaan teho oli hyvä ja potilaista 68 prosentilla aleni myös syke. (Fang&Reyes 1953)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti