lauantai 4. toukokuuta 2013

Liikaa proteiinia?

Helsingin Sanomissa julkaistu Annakaisa Mänttärin artikkeli "Asiantuntijat tyrmäävät kuntoilijoiden proteiinilisät" tarttuu ajankohtaiseen teemaan proteiinilisistä ja tekee siitä suurta yleisöä kiinnostavan tekstin.

Artikkelia varten on haastateltu ravitsemustieteen asiantuntijoita, joista kahta siteetataan ja kaksi jää taustainformantin rooliin. Toisin sanoen artikkeli ei perustu tutkittuun tietoon vaan asiantuntijoiden näkemyksiin. Näkemykset ovat osin eriäviä ja jättävät lukijalle tilaa päättää, mille kannalle asettua.

Toinen siteeratuista asiantuntijoista on ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm. Hän tuo esiin ravitsemusopillista taustaa sille, miksei tavallista ruokavalio noudattava tarvitse lisäproteiinia. Toinen asiantuntija, elintarviketieteiden tohtori Merja Suominen tarkastelee asiaa siltä kannalta, miksi kuluttajat joka tapauksessa käyttävät näitä proteiinilisiä. Hän käyttää itseään yhtenä lukijaan vetoavana esimerkkinä proteiinilisien hyödyntäjistä kuntosalitreenaajana. Toisena lisäproteiinista hyötyvänä ryhmänä hän mainitsee ikäihmiset, jotka eivät kykene saamaan ravinnostaan tarpeeksi proteiinia.

Asiantuntijaperustastaan huolimatta Helsingin Sanomien toimittajan laatima kirjoitus ei täysin vakuuta, vaan se vaikuttaa samankaltaiselta ravitsemustieteilijöiden koulukuntien väliseltä nokittelulta, johon olemme tottuneet popularisoidun karppaus- ja rasvakeskustelun yhteydessä. Havainnollistavine tietolaatikoineen artikkeli saa lukijan kuitenkin pohtimaan omaa proteiinin saantiaan ja mahdollista lisäproteiinin tarvettaan.
 
Lauri V.
Lähde:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti