sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Uutinen kevytlimusta ja masennuksesta


Luin artikkelin iltalehden sivuilta (http://www.iltalehti.fi/terveys/2013011116544887_tr.shtml), jossa väitettiin kevyt-limujen sekä makeutettujen juomien aiheuttavan masennusta. Toki, artikkelissa sanottiin, että näillä kahdella on jokin yhteys, mutta mielestäni se on tutkimukselliselta kannalta erittäin typerää sanoa.

Iltalehti on tunnettu sen täyte uutisista sekä turhista uutisista. Itse henkilökohtaisesti en pidä iltalehteä kovin luotettavana sivustona, jos tarvitsisin fakta tietoa. Juuri sanomani lauseen perusteella, kyseinen artikkeli jossa kevyt-limujen väitetään aiheuttavan masennusta on erittäin huteralla pohjalla, luotettavuuden sekä faktojen kannalta.

Artikkeli löytyy iltalehden ”terveys” osastolta, mutta minun mielestäni se kuuluisi olla ”huuhaa” osastolla, sillä tälläkään, kuten monella muullakaan iltalehden artikkelilla ei oikein ole mitään motiivia, tarkoitusta tai tavoitetta muuta kuin lukijoiden härnääminen suurilla harhaanjohtavilla otsikoilla.

Vaikka iltalehti on kirjoittanut tämän artikkelin amerikkalaisen tutkimuksen perusteella, en lähtisi luottamaan siihen kuitenkaan kovinkaan paljon. Terveystiedon lähde tämä artikkeli ei muuten ole paitsi, että se totta kai toistaa jo useasti kuultua sanontaa ”Limut ovat epäterveellisiä”.

 
-Danski

3 kommenttia:

  1. Tämän uutisen taustalla on siis amerikkalainen epidemiologinen tutkimus, jonka tulosten perustella erityisesti keinomakeutetut limsat ovat tutkimusaineistossa olleet yhteydessä suurempaan masennuksen riskiin.

    Erittäin valveutunut lukija kaipaisi jutusta linkkiä alkuperäiseen tutkimukseen, että voisi paremmin tutustua aiheeseen.

    Tutkimusmenetelmä huomioden mitään lopullisia johtopäätöksiä tämän tutkimuksen perusteella ei toki voi tehdä. Yksittäinen tutkimus on aina yksittäinen tutkimus, vahva tieteellinen näyttö vaatii taakseen aina useampia laadukkaita tutkimuksia.

    Menetalmästä kerrotaan sen verran, että limsan (ja muiden juomien käyttöä) on selvitetty tutkittavilta kymmenisisen vuotta ennen masennusdiagnoosia. Aika pitkä aikahyppy - onhan mahdollista, että juomien käyttö on tutkittavilla muuttunut kovasti tuon kymmenen vuoden aikana.

    Tutkimuksissa pyritään aina vakioimaan monenlaisia sekoittavia tekijöitä. Niin varmasti tässkin tutkimuksessa on tehty. Voisiko kuitenkin olla niin, että ahkera kevytlimujen käyttö onkin yhteydessä johonkin/joihinkin sellaisiin tekijöihin, jotka ovat masennuksen taustalla? Eli että limsan juonti ei olisi syy masennukseen, vaan niiden juonti olisi yhteydessä muihin tekijöihin, jotka olisivat puolestaan niitä masennuksen syitä? Mitä tällaiset tekijät voisivat olla?

    VastaaPoista
  2. Olisikohan mahdollista, että suurimmassa osassa kevytlimuista käytettävä makeutusaine (aspartaami) vaikuttaa asiaan? Olen tutkiskellut kyseistä makeutusainetta, ja olen saanut tietoa sen kemiallisesta rakenteesta ja vaikutuksista ihmiskehoon. Tavallinen sokerilla makeutettu limu on todellisuudessa terveellisempää kuin kevytversiot. Sokeri poistuu kehosta liikkumalla, mutta aspartaami kerääntyy kehoon eikä poistu luonnollisesti. Ensinnäkin on todistettu, että aspartaami suurina määrinä vaikuttaa psyykkisten ongelmien syntyyn. Aspartaamin kemiallinen rakenne myös muuttuu sitä kuumentaessa. Se muuttuu hermomyrkyksi korkeassa lämpötilassa (epäilen persianlahden taudin syyksi).

    VastaaPoista
  3. Aspartaamista tosiaan liikkuu varsinkin netissä todella hurjia juttuja. Asiantuntijaselvityksissä aspartaamin käytön haitoista ei kuitenkaan ole löydetty näyttöä näille hurjimmille väitteille. Lisää tietoa aspartaamista löytää mm. Evintarviketurvallisuutta Suomessa valvovan Eviran sivuilta: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa_elintarvikkeista/koostumus/elintarvikeparanteet/lisaaineet/tietoa_yksittaisista_aineista/aspartaami

    Kemiallisesti aspartaami koostuu kahdesta luontaisesta aminohaposta, asparagiinihaposta ja fenyylialaniinista. Mistään oudoista tai "luonnottomista" aineista ei siis sinänsä ole kyse.

    Toisaalta, makeutettujen juomien käyttö suurina määrinä ei varmastikaan ole terveydelle edullista. Silloin tällöin jos juo limuja ja mehuja pieniä määriä, se voivat varmasti olla myös sokerilla makeutettuja. Diabeetikkojen kohdalla ehkä keinomakeutetut limsat kuitenkin puoltavat paikkaansa.

    VastaaPoista