tiistai 15. tammikuuta 2013

Uutinen kahvinjuonnin ja syövän ehkäisyn yhteydestä Terve.fi-sivustolta


Luin uutisen, jonka mukaan päivittäinen kahvinjuonti voi ehkäistä suu- ja nielusyöpään sairastumisen riskiä. Tieto on peräisin amerikkalaisesta tutkimuksesta, joka perustuu 970 000 ihmisen seurantatietoihin 26 vuoden ajalta. Uutisen mukaan neljä tai useampi kupillinen kahvia päivässä vähentää sekä riskiä sairastua syöpään että syöpään liittyvää kuolleisuutta. Tutkimuksen tulokset julkistettiin American Journal of Epidemiology  –lehdessä.

Uutisen luin Terve.fi-nettisivulta, joka on osa pohjoismaiden johtavaa hyvinvointimediasivustoa, ja sitä ylläpitää Terve Media Oy. Vaikka nettisivu on kaupallinen, tieto vaikuttaa luotettavalta ja se pohjautuu tieteellisiin tutkimuksiin. Tosin yhteys kahvin juomisen ja syövän ehkäisyn välillä ei totaalisesti selviä tutkimuksessa, mutta sen uskotaan johtuvat monesta eri tekijästä.

Tekstin tavoitteena on mielestäni informointi ja tiedon esilletuonti, ei niinkään kahvinkulutuksen lisääminen. Aiheuttaahan liiallinen kahvinjuonti haittavaikutuksiakin.

Uutinen on kiinnostava ja toivottavasti kahvin ja syövän yhteyttä tutkitaan enemmän. Ehkä sen avulla voidaan löytää uusia keinoja ehkäistä syöpää, joka Suomessakin luokitellaan kansansairauksien joukkoon.
- TM-

http://www.terve.fi/ravinto/kahvinjuojilla-vahemman-suusyopaa

1 kommentti: