tiistai 15. tammikuuta 2013

Nestle boikotti


Luin artikkelin jossa kerrottiin Nestlen boikotoinnista ja siitä miksi sitä boikotoidaan. Artikkelin mukaan Nestle on kaupannut kehitysmaissa äidinmaito korviketta parempana vaihtoehtona kuin oikeaa äidinmaitoa. He ovat tehneet siitä suuren kampanjan johon on palkattu ja lahjottu sairaanhoitajia ja lääkäreitä kertomaan että äidinmaitokorvike on terveellisempää kuin oikea äidinmaito. Odottaville äideille jaetaan esitteitä sekä äidinmaitokorvike näytteitä. Tästä syystä kehitysmaissa on lapsikuolleisuus noussut jopa 5-14 kertaiseksi. Lapsia kuolee siihen kun vanhemmat on aivopestyjä käyttämään äidinmaitokorvikkeita tavallisen äidinmaidon sijaan. Lapset eivät saa tarvittavia vasta-aineita äidinmaitokorvikkeista, joten he sairastelevat enemmän. Myös se että vanhemmilla ei ole varaa ostaa riittävästi korviketta joten he sekoittavat liikaa vettä, joka saattaa olla likaista, korvikkeeseen joten lapset juovat käytännössä vain vettä syntymästään lähtien joka johtaa aliravitsemukseen ja lopuksi kuolemaan. Myös likainen vesi, mitä korvikkeiden kanssa sekoitetaan johtaa sairauksiin, ripuliin ja kun pienellä vastasyntyneellä ei ole kehittynyt vastustuskykyä ja vasta aineita jotka yleensä saadaan äidinmaidosta, kuolee hän sitten niihin. Siellä on myös tämän äidinmaito korvikkeen takia paljon pienempikokoisempia ja sairastelevempia lapsia.

Aihe on hyvin mielenkiintonen, mutta järkyttäviä. Kirjoituksen tavoite on herättää ihmiset näkemään mitä rahan ahneet yritykset voivat tehdä jossain muualla, jossa se ei meille näy tai meitä suoraan kosketa. Miten pelkkä raha voi viedä joidenkin niinkin viattomien kun lapsien ja vauvojen henkiä. Juttua elävöitti se että siinä oli omakohtainen tarina miten eräälle äidille oli käynyt ja miten asiat oikeasti siellä olivat.

Pidän juttua luotettavana sillä olen kuullut tästä asiasta monesta eri lähteestä ja uutisista, joten ei tämä päästä keksittyä ole. Myöskin WHO on puuttunut asiaan, joten pidän lähdettä luotettavana. En nyt sitten tiedä tuosta tarinasta mutta ihan järkeenkäyvä tarina ja jos nyt sitten päästä keksitty juttu on, niin silti tilastot kertovat puolestaan joten luultavasti jollekin käynyt näin, vaikka se tähän artikkeliin olisikin keksitty tarina. Minuun artikkeli ainakin vetosi sen verran että päätin itse alkaa Nestle boikottiin, joten hyvin kirjotettu.

Nestle rikkoo toiminnallaan ihmisoikeuksia sillä hän kieltää vanhemmilta oikean information lapsen ruokinnasta ja lapselta oikeanlaisen ravinnon. Nestleboikotti on ollut toiminnassa -70 luvulta lähtien jolloin Nestle sen aloitti. Se on jatkunut tähän päivään asti ja se on yksi maailman isoimmista boikoteista.

Asia herättää järkytystä siitä miten pitkälle halutaan mennä pelkästään rahansaamiseksi. Halutaan leikkiä toisten terveydellä, vielä sellaisten jotka sitä ei itse tajua.
Laura P.

4 kommenttia:

 1. Imetys ja äidinmaidonkorvikkeet ovat vuosikymmeniä olleet herkkä ja tunteita herättävä asia. WHO on tosiaan puuttunut äidinmaidonkorvikkeiden myyntiin ja markkinointiin ja Suomessakin lainsäädännössä määritellään tarkasti korvikkeiden markkinoinnista ja myynnistä.

  Alkuperäiseltä sivulta löytyy myös Nestlen vastine asiaan, sekin kannattaa tasapuolisuuden vuoksi käydä lukemassa. Yhtiö kertoo myös paljon tehneensä asioiden muuttamiseksi.

  VastaaPoista
 2. Hei ja kiitos kiinnostavasta blogikirjoituksesta!

  On hienoa, että on olemassa aktiivisia bloggaajia. Aina kannattaa kuitenkin hankkia mahdollisimman kattavasti monipuolista tietoa kirjoitusten tueksi.

  Tosiasiassa Nestlén yksiselitteinen kanta on, että äidinmaito on parasta ravintoa lapselle. Jo yrityksemme perustaja Henri Nestlé kirjoitti vuonna 1867: ”Äidinmaito on aina kaikkein luonnollisinta ravintoa vauvalle ensimmäisten kuukausien aikana, ja jokaisen siihen kykenevän äidin tulisi aina imettää lapsiaan”.

  Nestlé korostaa kuluttajilleen kaikkialla maailmassa, että äidinmaito sisältää kaiken ravinnon, mitä lapsi tarvitsee, juuri oikeanlaisessa muodossa. Se on aina sopivan lämpöistä, tuoretta, kätevästi saatavilla ja edullista. Ravinnollisesti ei ole mitään sen parempaa. Se riittää kattamaan lapsen ravinnontarpeen ensimmäisten kuuden kuukauden aikana. Ainoastaan D-vitamiinitippoja tulee antaa imettämisen lisäksi.

  Tuomme imetyksen ensisijaisuutta ja etuja esille kaikissa tuotteissamme, esitteissämme ja kaikilla viestintävälineillä. Voitte lukea lisää aiheesta esim. täältä: http://www.nestle.com/csv/Compliance/baby-milk/Pages/baby-milk.aspx

  Mikäli lapsi ei saa äidinmaitoa, äidinmaidonkorvike on imeväiselle ainoa YK:nkin suosittelema vararavinto. Muut korvikeruoat kuten sokerivesi tai tavallinen maito eivät sovellu imeväisikäisille ravitsemuksellisesti.

  Nestlé on nykyään täysin sitoutunut WHO:n kansainvälisiin äidinmaidonkorvikkeiden markkinointia koskeviin suosituksiin (International Code of Marketing of Breast-Milk Substitute, WHO Code). Nestlé oli itse asiassa maailman ensimmäinen yritys, joka otti vapaaehtoisesti WHO:n koodin äidinmaidonkorvikkeidensa lähtökohdaksi kaikissa kehitysmaissa jo vuonna 1982 riippumatta paikallisista säädöksistä.

  Nykyään Nestlé toimii kehitysmaissa jopa vielä tiukemmin kuin mikään toinen korvikevalmistaja:
  - Emme markkinoi korviketta alle 12 kuukauden ikäisille lapsille.
  - Emme jaa ilmaisia korvikenäytteitä sairaaloissa.
  - Emme markkinoi puuroja, vellejä tai lastenruokia alle 6 kuukauden ikäisille lapsille.
  - Valvomme WHO-koodin noudattamista ulkoisissa auditoinneissa ja raportoimme julkisesti niiden tuloksista.
  - Vastaamme julkisesti korvikekoodin rikkomista koskeviin väitteisiin.

  Nestlé on luonut kattavan järjestelmän, jonka avulla valvomme WHO-koodin noudattamista kaikissa maissa, joissa toimimme. Suhtaudumme erittäin vakavasti väitteisiin WHO-koodin rikkomisesta. Eri tahot kuten yksittäiset kuluttajat ja kansalaisjärjestöt esittävät usein Nestlélle epäilyksiä WHO-koodin rikkomuksista, mutta valitettavasti monia näistä ei ole mahdollista tutkia riittämättömien tai puutteellisten tietojen valossa.

  Esimerkiksi tässä blogissa väitetään, että Nestlé edelleen markkinoi äidinmaidonkorvikkeita kehitysmaissa. Olisin kiitollinen, jos voisitte esittää tarkempia tietoja, missä ja milloin tämä on tapahtunut.

  Tutkimme perin pohjin jokaisen meille esitetyn epäilyn WHO-koodin vastaisesta toiminnasta. Kannustamme kuluttajia keräämään ja esittämään meille todistusaineistoa, ja kehotamme kuluttajia myös lähettämään tiedot paikallisille viranomaisille.

  Nestlé on saanut puolueettomilta tahoilta tunnustusta WHO-koodin noudattamisesta ja vastuullisesta äidinmaidonkorvikkeiden viestinnästä. Riippumaton FTSE Group on valinnut Nestlén ensimmäisenä korvikevalmistajana mukaan FTSE4Good-indeksiin, joka on yritysten eettisyyttä vertaileva indeksi. Indeksiin pääsevät sellaiset yritykset, jotka osoittavat toimivansa ekologisesti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla. FTSE4Good on ainoa eettinen indeksi, joka on asettanut selkeät kriteerit äidinmaidonkorvikkeiden markkinoinnille. Valintaprosessissa tutkittiin laajasti äidinmaitokorvikkeidemme markkinointia.

  Näillä perusteilla voitte jatkaa huoletta Nestlén tuotteiden käyttämistä.
  Ystävällisin terveisin,
  Aino Pajukangas Suomen Nestlén viestinnästä

  VastaaPoista
 3. Hyvä Aino Pajukangas, kiitos mielenkiinnostanne ja aktiivisuudestanne blogimme suhteen!

  Kurssin opettajana tarkentaisin vielä tämän meidän blogimme taustaa ja tarkoitusta: blogissamme terveystiedon opiskelijat ovat saaneet vapaasti valita netistä jonkin terveyteen liittyvän kirjoituksen. Tässä Terveys mediassa blogissa he ovat sitten saaneet arvioida tuota kirjoitusta ja sen herättäviä ajatuksia. Blogeihin liittyy usein tietty kantaaottavuus, se oli mahdollista siis myös meidän blogissamme.

  Alkuperäinen äidinmaidonkorvikkeita koskeva juttu löytyy blogikirjoituksemme linkistä. Siinä on esitetty erilaisia äidinmaidonkorvikkeisiin liittyviä väitteitä. Tässä blogissamme opiskelijoiden oli mahdollista jakaa tuon tekstin herättämiä ajatuksia. Kuten jo edellisessä viestissäni toin esille, alkuperäisestä kirjoituksesta löytyy myös Nestlen kommentti asiaan: yrityksenne on kansainvälisesti toiminut monella tavalla äidinmaidon ja rintaruokinnan edistämiseksi ja vastuullisen äidinmaidonkorvikkeiden markkinoinnin edistämiseksi. Tasapuolisuus ja monien eri näkökulmien huomioiminen on nykyajan villissä nettiviestinnässä todella tärkeä taita!

  Ystävällisin terveisin, Sanna Talvia, terveystiedon kurssin opettaja

  VastaaPoista