Tiedätköpaljonko elintarvikkeissa on suolaa? artikkeli luetteli 11 yleistä
elintarviketta joissa on eniten suolaa. Artikkeli julkaistiin Iltasanomien
Ruokala palstalla.
Kirjoitus
on luotettava, koska kirjoituksen lähteenä on elintarvikkeiden
koostumustietopankki Fineli. Fineli on
suomalaisen terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen elintarvikekoostumustietopankki.
Kirjoituksen
tarkoitus on kertoa ihmisille kuinka paljon suolaa lisätään nykyään
elintarvikkeisiin. Tavoitteena on vähentää suomalaisten suolan käyttöä.
Tämäntapaiset artikkelit ovat hyviä, koska ihmiset eivät ajattele, että ruuassa
voi olla piilosuolaa niin paljon. Artikkelin avulla lukijat alkavat miettiä
omia ruokailutottumuksiaan.
Itse olen
varovainen piilosuolan kanssa ja yritän välttää sellaisia ruokia joissa sitä on.
En kuitenkaan jätä suolaa kokonaan pois ruokavaliostani, koska suola on silti
tärkeä keholle.
Aikuisille
riittää noin 5 grammaa suolaa päivässä, mutta se usein ylittyy tai jopa
kaksinkertaistuu piilosuolan takia. Liikasuola aiheuttaa kohonnutta verenpainetta
ja muita sydän- ja verisuonisairauksia. Suurin osa piilosuolastamme saammekin
leivistä, kastikkeista, säilykkeistä sekä eineksistä. Esimerkiksi tavallisissa
Corn Flakes aamiaismuroissa on 1,8 % suolaa.
Jos ei
halua syödä piilosuolaa, kannattaakin laittaa itse ruokaa einesten sijasta.
Itse voi päättää kuinka paljon suolaa laittaa.
Vaikka
suolasta puhutaankin mediassa lähes aina huonoon sävyyn, pitää kuitenkin
muistaa kuinka tärkeää se on meidän hyvinvoinnille. Suolan puutteesta voi tulla
oireita, kuten väsymystä ja päänsärkyä.
-Anonyymi-
Suolan (natriumkloridi, NaCl) lähteet voivat tosiaan olla yllättäviä, kuten leipä. Saamme leivästä paljon suolaa, koska syömme sitä kohtuullisen paljon päivittäin. Vähäsuolaisen leivän käyttö vähentäisi merkittävästi suomalaisten suolan saantia, mutta jostain syystä tarjolla on edelleen aika vähän vähäsuolaisia vaihtoehtoja.
VastaaPoistaVähäsuolaisempia vaihtoehtoja on myös esimerkiksi ketsupeista. Samoin valmisruoissa on paljon eroja suolapitoisuuden suhteen. Kaikki einekset eivät suinkaan ole voimakassuolaisia.
Mihinkään äärilaitaan ei tosiaan kannata mennä suolan käytön suhteenkaan eli kaikkea suolaa ei tarvitse yrittää vähentää pois ruoasta. Liian vähäinen suolan saanti on kuitenkin erittäin harvinaista ja vaatii todella yksipuolista syömistä, niin yleisesti suolaa (ja erityisesti sitä natriumia, Na, on eri elintarvikkeissa).
Fineliä kannattaa käydä kurkkaamassa, jos ruokien ravintosisältö kiinnostaa. Finelissä on myös ns. ruokakoritoiminto, jossa voi laskea esim. yhden päivän tai aterian osalta kuinka paljon on ko. päivän tai aterian energiasisältö.