keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Geenit ja tupakointi


Huomasin uutissivulta artikkelin, jossa kerrotaan geenien vaikuttavan tupakoinnin määrään ja sietämiskykyyn ihmisillä. Vaikka äiti olisi raskauden aikana ollut tupakoimatta, geenien nähdään silti vaikuttavan lapseen. Artikkelissa kerrotaan myös vakavista riskeistä, joita kohdussa oleva lapsi voi saada äidin tupakoidessa raskausaikana.

Tutkinta kerrottiin Iltalehden nettisivuilla 14.1.2013. Uskon kirjoituksen tavoitteena olevan vähentää ihmisten tupakointia. Varsinkin raskausaikana se kannattaa vielä vähemmän kuin normaalisti, sillä tällöin ei vahingoita vaan itseään vaan vaarantaa myös toisen henkilön terveyden. Ihmiset alkavat varmasti myös artikkelin luettuaan ajatella geenien vaikutusta tuleviin sukupolviin omassa suvussa, ja tällöin mahdollisesti alkaa vähentää tupakointia tai lopettaa sen kokonaan. Tässä ainakin minulle uusi syy olla tupakoimatta.

Pidän kirjoitusta melko luotettavana lähteenä, sillä siinä on haastateltu alan asiantuntijaa ja se myös kuulostaa järkevältä minun korvaani.

Tekstistä herää toki myös ristiriitaisia ajatuksia. Voiko geenit todella vaikuttaa siihen, aloittaako lapsenlapsi tupakoinnin vai ei? Päivänselvää kuitenkin on se, että tupakointi vahingoittaa itseään ja ympärillä olevia henkilöitä ja siinä on jo mielestäni tarpeeksi syytä olla tupakoimatta. Miksi ihmiset turhaan haluavat aloittaa tupakoinnin ja sillä saada suuret todennäköisyydet esimerkiksi vakavaan keuhkosyöpään ja muihin sairauksiin. Mieleeni on ennenkin herännyt myös se kysymys, että jos nainen on raskaana ja lopettaa tupakoinnin raskauden ajaksi, ja pystyy olemaan 9kk ilman nikotiinia, miksei hän voisi jatkaa tupakoimatonta, tervettä elämää kun on päässyt tupakasta niin pitkäksi aikaa eroon? Mielestäni se jos mikä on hyvä aika lopettaa tupakointi kokonaan jos sen on joskus aloittanut.
-apk-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti