tiistai 15. tammikuuta 2013

PRO ANA

Pro ana on sivusto, jossa nuoret ( useimmiten tytöt iältään 14 – 20 ) keskustelevat painostaan ja kuinka he saavuttaisivat heidän niin kutsuman ihanne vartalon, joka on yleensä sairaanoloisen laiha. Pro ana sivustoja on varmaan tuhansia erilaisia eri kielillä ja joillekin niistä on asetettu K-18 ikäraja ja ne oikeasti ovat todella kuvottavaa katsottavaa ja luettavaa. Yhden lukemani blogin iskulause oli PRO ANA -anorexian puolesta, joka kertoo aika paljon siellä olevan kontekstin sisällöstä. Sivuilla on laihduttamis vinkkejä ( ei kyllä kovin terveellisiä) ja lukijat tukevat toisiaan kun joku on ”retkahtanut” ja vahingossa syönyt yli 700 kcal. Eli siis kyseessä on myönteisesti anorexiaa käsitteleliä sivustoja.


Kymmenien pro ana sivustojen jälkeen päädyin valitsemaan erään blogin, joka ei ole täynnä itsemurha viestejä tai muuta vastaavaa, jonka oikeasti voi lukea sillä suurin osa niistä muista sivustoista oli niin vastenmielisiä. Blogissa käy hyvin ilmi kuinka laihduttaminen ja liian suuri itsekriittisyys, jossa mikään ei ole tarpeeksi hyvä, menee liiallisuuksiin ja alkaa siten vaikuttamaan muuhunkin elämään.


Nämä niin sanotut laihduttamis vinkit ovat aika mielenkiintoista luettavaa. Kukahan ne on keksinyt, ei ainakaan kukaan lääkäri tai alan asiantuntija, sillä noista ”ohjeista” olisi saanut potkut ja varmistuksen ettei enää koskaan työskentelisi alalla. Juu, kyllä ne varmasti tehoavat painon pudotuksessa, mutta kauanko elimistö kestää moista? Tässä muutama laihdutus tapa:

  • 5. piilota ruokaa jos joudut sinut pakotetaan syömään ruokapöydässä.
  • 6. jos on nälkä, pureskele ruoka suussasi ja sitten sylkäise pois, näin huijaat kehoasi.
  • 18. juo kahvia tyhjään mahaan, jolloin vatsasi on liian kipeä ruoalle.
  • 22. mieti aina ennen syömistäsi, onko sinulla todellinen nälkä. yleensä ruoan tarve ei johdu nälästä vaan ruoan maun aiheuttamasta mielihyvästä.

Ai siis minulla ei olekaan oikeasti nälkä vaan luulen niin? No hyvä, sittenhän varmaan tuolla logiikalla voin lopettaa syömisen kokonaan. Laihduttamis ohjeet ovat naurettavia ja he vain näännyttävät itsensä yrittäessään tavoitella saavuttamatonta, koska he eivät nähtävästi koskaan ole tyytyväisiä. Blogien tarkoituksena on opastaa ihmisiä ( jotka ovat nähtävästi nukkuneet kaikki terveystiedontunnit ja muut tilaisuudet, joissa opastetaan miksi olisi syytä syödä vähän enemmän ja monipuolisemmin) laihduttamaan itselleen täydellisen vartalon, jonka he haluavat… Whatever you say…


Ironista tässä touhussa on, että nämä henkilöt laihduttavat näyttääkseen ”paremmalta”, mutta oikeasti se menee toisinpäin. Luisen ulkomuodon lisäksi mm. heidän ihonsa ikääntyy paljon nopeammin vitamiinien ja muiden aineiden puutteesta ja he näyttävät 25 vuotiaina jo 35v., jota kukaan nainen ei halua. Heidän kuukautisensa voivat lakata, eivätkä ne enää välttämättä palaa takaisin ja mitäs sitten jos vanhempana haluaa lapsia? Siis olettaen että he elävät vielä silloin. On surullista kuinka ihmiset näännyttävät itsensä saadakseen muiden ja oman hyväksynnän. Anorexia on vakava sairaus. Se on yhtä paha kuin ylipaino, ellei pahempi. Ymmärrän etteivät he voi asialle välttämättä mitään, mutta täytyy ihmetellä mikseivät heidän omaiset/ystävät tee mitään? Aikovatko he oikeasti vain katsoa vierestä kun hän näännyttää itsensä olemattomiin?

Mona Lampila

1 kommentti:

  1. Pro an -sivustot ovat minusta yksi netin järkyttävimmistä sosiaalisen median sivustoista!

    Mona, kirjoitit todella osuvasti:"On surullista kuinka ihmiset näännyttävät itsensä saadakseen muiden ja oman hyväksynnän." Ihan totta :-(.

    VastaaPoista