keskiviikko 16. tammikuuta 2013

PRO-ANA -anoreksian puolesta:n arvostelun analysointi

 
Analyisoimani teksti on Terveys mediassa -sivustolla. Siinä arvostellaan niin sanottuja pro-ana sivustoja, joissa tuetaan anoreksiaa ja ihanteena on sairaalloisen laiha vartalo. Sivustoilla on erilaisia kuvia hyvin laihoista henkilöisä kuten malleista sekä laihdutusvinkkejä ja ruokapäiväkirjoja.
Terveys mediassa -sivustolla olevan blogin arvostelun tarkoitus on luultavasti saada ihmiset, etenkin nuoret naiset ymmärtämään, että jos painoa haluaa pudottaa, se pitää tehdä terveellisesti; syömällä monipuolisesti ja säännöllisesti sekä liikkumalla runsaasti. Jos laihdutuksen tekee paastoamalla tai vaikkapa oksentamalla juuri syödyn ruuan ulos, keho ei saa lainkaan vitamiineja ja iho ja hiukset ikääntyvät nopeasti jolloin ihminen saattaa myöhemmin näyttää kymmenenkin vuotta ikäistään vanhemmalta. Myös kuukautiset voivat lakata jonka jälkeen on mahdollista etteivät ne ala uudelleen, mikä estää tietenkin myöhemmin lapsien saamisen.
 
Arvostelu on luotettavalla sivustolla ja teksti on asiallista ja faktaa. En kuitenkaan usko, että tuollaiset kirjoitukset saavat nuoria lopettamaan epäterveellistä laihdutustaan. Suurin osa nuorista ymmärtää hyvin laihduttavansa epäterveellisesti, mutta ei välitä koska haluaa saada tuloksia mahdollisimman nopeasti, esimerkiksi kesään mennessä. Anoreksiaa ei siis oikeastaan voi estää tiedottomalla nuorille sen olevan epäterveellistä ja sairasta, vaan koko yhteiskunnan pitäisi muuttua eikä mallejen kuuluisi olla langanlaihoja, sillä silloin pikkutyttöjenkin päähän pilkahtaa, että heidänkin kuuluisi näyttää siltä, mitä heidän ei todellakaan kuulu.
 
Mielestäni monet anoreksiat "syttyvät" siitä, että nuoret luulevat olevansa normaalia rumempia ja lihavempia, kun eivät näytä samalta kuin mallinuket ja mallit, joista suurin osa on sairaalloisen laihoja. Harva myöskään ymmärtää, että mallikuvia muokataan valtavan paljon eivätkä mallitkaan ole ehkä aivan selluliitittomia ja muhkurattomia. Jos yhteiskunnan ideaali-nainen näyttäisi luonnollisemmalta ja suuremmalta kuin mainosten luuviulut, en usko että anoreksiaa olisi maailmassa lainkaan.
 
Elsa P.

Analysoity teksti: http://www.terveysmediassa.blogspot.fi/2013/01/pro-ana.html

1 kommentti:

  1. Elsa, sinulla oli mielenkiintoinen lähestymistapa: analysoit oman blogimme toista blogikirjoitusta!

    Hyvä pointti tuo että yhteiskunnallisilla normeilla ja standardeilla on myös oma osuutensa anoreksian synnyssä. Syömishäiriöt ovat syntyperältään monimutkainen ilmiö, ja varmasti oma osuutensa asiassa on myös yhteiskunnallisilla ihanteilla ja normeilla.

    VastaaPoista