tiistai 30. huhtikuuta 2013

Aurinkovoide ei riitä suojaksi etelänlomilla


Tea Karvisen kirjoittama uutinen Helsingin Sanomissa (18.4.2013) käsittelee auringonottoa, aurinkovoiteiden käytön riittämättömyyttä sekä UV-säteilyltä suojautumista. Tekstissä kerrotaan, että vaikka suomalaiset käyttävät aurinkovoiteita rantalomillaan, se ei kuitenkaan riitä suojaksi, etenkään talvisin, sillä iso auringonmäärä on kalpealle iholle sokki ja UV-säteily polttaa ihon nopeasti. Tämä taas suurentaa riskiä sairastua melanoomaan. Tekstissä mainitaankin melanooman yleistyvän suomessa vuosi vuodelta ja syöpäjärjestöjen mukaan järkevämmällä auringonotolla 95% sairastumisista voitaisiin ehkäistä. Tekstissä kerrotaan myös pyrkimyksestä solariumin käytön vähentämiseen. Viime vuonna solariumit kiellettiin alle 18-vuotiailta ja vuonna 2015 on tulossa määräys, jonka mukaan solariumissa on aina oltava vastuuhenkilö, joka voisi tarkastaa asiakkaan iän.

Teksti julkaistiin siis Helsingin Sanomissa ja pidän sitä hyvin luotettavana tekstinä , sillä kyseinen lehti kirjoittaa faktaa ja se käyttää luotettavia lähteitä, kuten tässä uutisessa käytettiin syöpäjärjestöjä.

Tekstin tavoite on saada ihmiset suojautumaan entistä paremmin auringolta ja UV-säteilyltä sekä tajuamaan, että pelkkä aurinkovoiteen käyttö ei riitä. Tekstin tavoite on myös lisätä tietoisuutta melanoomasta ja tätä kautta ehkäistä sitä.

Tekstissä huomioni kiinnittyi siihen, että melkein kaikki melanooma-tapaukset (95%) voitaisiin ehkäistä, vain hiukan järkevämmällä auringonotolla. Mielestäni hyvä juttu on se, että solariumeita aletaan nyt todella vahtia alaikäisiltä, sillä he eivät välttämättä tajua sen vaaroja. Ehkä näin saadaan tulevaisuudessa melanooma-tapauksia vähenemään.
 
Emmi S.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti