tiistai 30. huhtikuuta 2013

Katupöly haitallista

Uutisen ”Vaara! Katupöly voi tappaa – Suomessa 1500 kuolemaa vuodessa” on kirjoittanut Hannele Lamusuo ja se julkaistiin Iltasanomissa 28.4.2013. Alkuperäinen lähde on Allergia- ja astmaliiton sivuilta.

Artikkelissa kerrotaan katupölyn olevan terveydelle haitallista ja jopa vaarallista. Tutkimusprofessori Jaakko Kukkonen Ilmatieteenlaitokselta kertoo ilmanlaadun ongelmilla olevan vaikutusta hengityselinsairauksien lisäksi sydän- ja verisuonisairauksiin ja neurologisiin sairauksiin. Uutisessa kerrotaan myös, että nastarenkaiden käytön vähentäminen parantaisi parhaiten ilmanlaatua, koska nastarenkaat ovat suurimpana syynä siihen, että tiestä irtoaa hiukkasia ilmaan. Uutisen mukaan katujen puhdistuksessa pitäisi käyttää vesipuhdistusta kuivaharjauksen sijaan.

Kirjoitus julkaistiin Iltasanomien sivuilla, jossa välillä liioitellaan asioita, jotta saataisiin uutisista houkuttelevampia ja myyvempiä. Pidän kuitenkin uutista luotettavana tietona.

Otsikossa sanotaan ”Suomessa 1500 kuolemaa vuodessa”, josta voi päätellä, että katupölyn vuoksi on kuollut 1500 henkilöä vuodessa. Uutisessa kuitenkin kerrotaan ulkoilman laadun aiheuttaneen ennenaikaisia kuolemia. Me emme kuitenkaan voi tietää, ketkä heistä ovat olleet juuri katupölyn uhreja.

Kirjoituksen tavoite on saada ihmiset varomaan enemmän katupölyä ja sillä tavoin nostaa ihmisten elinikää.
Uutisessa kehotetaan suojautumaan katupölyltä esimerkiksi valitsemalla reitti, jossa ei pölise ja kulkemalla ulkona ”sopivaan aikaan”, eniten katupölyä on ilmassa kuivilla ja aurinkoisilla ilmoilla. Uutisessa kehotetaan suojautumaan myös käyttämällä hengityssuojainta, jossa on uloshengitysventtiili, mutta en usko, että kovin moni alkaisi sellaista käyttämään.

Ira

http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-1288560528747.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti